Back to Top

Alles over Megchelen

Onze postcoderoos projecten

 

Het is u waarschijnlijk al wel opgevallen: steeds meer particulieren en bedrijven plaatsen zonnepanelen op hun dak en werken zo mee aan een schonere duurzame leefomgeving in de Achterhoek. Echter, niet iedereen kan of wil (genoeg) zonnepanelen op zijn of haar eigen dak plaatsen. Daarnaast zijn er inwoners die extra zouden willen bijdragen aan de opwek van duurzame energie in de Achterhoek.

 

Daarom hebben wij de Coöperatie Energiek Megchelen opgericht. Energiek Megchelen is een burgerinitiatief uit Megchelen dat tot doel heeft om duurzame energie op te wekken en de verdiensten lokaal te houden. Wij ontwikkelen samen met onze leden collectieve 'zonnecentrales' om samen duurzame energie op te wekken. Hierbij worden we ondersteund door de gemeente Oude IJsselstreek, de provincie Gelderland, het Rijk en de coöperatie Streekenergie (voorheen Agem).

 

Heeft u vragen? Of heeft u interesse om mee te doen? Neem dan contact met ons op!


1e en 2e collectieve zonnecentrale gerealiseerd

De eerste twee collectieve zonne-installaties in Megchelen zijn gerealiseerd op de daken van Nico Wissing (Julianaweg 20A) en de familie Krebber-Bramel (Nieuweweg 18). Deze dakeigenaren stellen een deel van hun (bedrijfs)daken uit maatschappelijk oogpunt voor 15 jaar ter beschikking aan dit project. De installatie is door Keja Montage / PromTeg uit Netterden aangelegd. Daarmee investeren we ook in de Achterhoekse economie!

De leden van Energiek Megchelen doen mee aan dit project door een bedrag in te leggen als deelnemer. Het bedrag dat alle deelnemers inleggen is door de coöperatie gebruikt om de zonne-installatie te financieren. Een deelnemersbewijs kost €275,- en levert 15 jaar lang gemiddeld 280 kWh per jaar op. Deelnemers kunnen meerdere deelnemersbewijzen aanschaffen. In ruil voor de inleg ontvangt de deelnemer een uitkeringsrecht. Bij dit project geeft het uitkeringsrecht recht op een vergoeding van €0,09 voor elke via de SCE-regeling gesubsidieerde kWh, naar verhouding van de inleg. Na 15 jaar hebben de uitkeringsrechten per deelnemersbewijs naar verwachting ongeveer €375,- opgeleverd.

In de volgende bestanden vindt u alle informatie over dit project:

Informatiebrochure Energiek Megchelen versie 8.0 13-06-2022.pdf (pdf, 2,49 Mb) 

Besluit aanbieding uitkeringsrechten 11-04-2023.pdf (pdf, 164 kB)

Reglement SCE-projecten Energiek Megchelen 11-04-2023.pdf (pdf, 231 kB)

Oprichtingsakte statuten Coöperatie Energiek Megchelen 02-01-2019.pdf (pdf, 270 kB)


3e collectieve zonnecentrale in ontwikkeling

Energiek Megchelen treft op dit moment de voorbereidingen voor de realisatie van een 3e collectieve zonnecentrale project op het dak van Otto Willemsen, gelegen op de Lupseweg 1, 7077 AA te Netterden. 


Op dit dak kunnen rond de 170 zonnepanelen geplaatst worden, waarmee naar verwachting jaarlijks zo'n 60.000 kWh aan duurzame energie kan worden opgewekt.

Wij werken bij dit project op dezelfde manier als bij ons 1e project, oftewel op basis van de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE-regeling), ook wel de 'postcoderoosregeling' genoemd. Wanneer u woont in de postcode van Ulft (7071), Azewijn (7045), Varsselder-Veldhunten (7076), Netterden (7077), Megchelen (7078), Gendringen (7081) of Voorst (7083) kunt u aan dit project meedoen.

U kunt als deelnemer via de aanschaf van 'deelnemersbewijzen' de financiering van dit project mogelijk maken. U kunt meedoen met één of meerdere deelnemersbewijzen. In ruil voor uw deelname ontvangt u vijftien jaar lang een mooie vergoeding van de coöperatie. Daarnaast helpt u op deze manier mee om meer lokale duurzame energie op te wekken in de Oude IJsselstreek!

Wij zijn op dit moment op zoek naar minimaal 50 deelnemers om dit mooie project mogelijk te maken. Doet u ook mee? U kunt zich (vrijblijvend) aanmelden via de volgende link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe1TaNRdJtcJTUiRGfhmLsmj8p7YmZFRoIKOykTxammugZKEw/viewform


 

   

Dak Nico Wissing

 

Dak familie Krebber Bramel